KOM kijken, ontmoeten en laat je inspireren!

Scholingsdag KOM Gelderland op 20 november 2015

Op vrijdag 20 november aanstaande vindt de KOM Gelderland scholingsdag plaats. Wij nodigen je hierbij van harte uit om deel te nemen aan een dag vol workshops, ontmoetingen en inspiratie op het gebied van kunsteducatie voor mensen met een zorgachtergrond. Lindenberg huis voor de kunsten in Nijmegen is waar het allemaal gaat gebeuren. We beginnen om 09.30 uur en de dag duurt tot 14.00 uur.

 

 

Programma

09.30-10.00 uur Inloop

10.00 uur Start programma

10.05-10.15 uur Welkomstwoord Ilse Verburgh directeur De Lindenberg

10.15-10.25 uur Inleiding Anne ten Barge projectleider KOM Gelderland

10.25-11.15 uur Workshop ronde 1

11.15-11.35 uur Pauze

11.35-12.25 uur Workshop ronde 2

12.25-12.45 uur Optreden van theatergroep PluBo

12.45-13.00 uur Afsluiting

13.00-14.00 uur Lunch

 

De workshops

Workshop 1 “ Wat kan wel!”

KOM Apeldoorn, Markant Rebecca Sopacuwa van KOM Apeldoorn heeft veel ervaring met muziekles geven aan ouderen/dementerenden en mensen met een lichamelijke en of verstandelijke beperking. Volgens haar kan alles, het gaat om het ervaren en het voelen. Alles kan op maat worden gemaakt. Ze wil docenten inspireren om te laten zien hoe je deze KOM doelgroep in beweging krijgt met muziek en ze weer kan laten genieten.

 

Workshop 2 “ZO doe je DaT”

KOM Tiel, De Plantage Chava Herschel van KOM Tiel geeft een kijkje in haar manier van werken met ZO Danstheater samen met een aantal deelnemers, wat valt onder dagbesteding. De doelgroep zijn volwassenen met een verstandelijke beperking. Je ondergaat een les waarbinnen de disciplines dans en theater door elkaar lopen en krijgt inzage in verschillende handvaten hoe je deze methode als les kan aanbieden aan de KOM doelgroep.

 

Workshop 3 “KunstWerk”

KOM Arnhem, Kunstbedrijf Arnhem Sanne Willemsen en Saskia Kettelerij nemen je mee in de methode van re-integratieproject KunstWerk. Kunst als scholing om de KOM doelgroep gericht persoonlijk te ontwikkelen en te leiden naar een studie en of betaalde baan. Van sociale vaardigheden tot benodigde arbeidscompetenties. Hoe koppel je deze methodiek aan een kunstdiscipline?

 

Workshop 4 “Wilde Aardbeien”

KOM Harderwijk, Cultuurkust Doris Goosen, tot voor kort, projectleider en regisseur van een theaterproject voor mensen met en zonder een fysieke en/of visuele beperking, laat tijdens de workshop docenten ervaren hoe het is om met een beperking in de ruimte te bewegen. Niet de beperking maar juist het ontwikkelen van talent staat centraal. Wat betekent een beperking voor de stijl van lesgeven? Daarnaast delen de spelers van Wilde Aardbeien hun ervaringen op het podium met de deelnemers.

 

Workshop 5 “Vinden en Verbinden de musical”

KOM Nijmegen, De Lindenberg Yvonne Laan werkt als regisseur en dramadocent met jongeren met en zonder beperking aan een musicalproductie, ieder jaar weer in een andere wijk in Nijmegen. Wijkbewoners worden als vrijwilliger betrokken bij de productie voor het maken van decor, kleding etc: een samenwerkingsproject met wijk, zorg- en welzijnsinstellingen! Je maakt een repetitie mee als speler in haar musical en ziet filmfragmenten van de afgelopen twee musicalproducties.

 

Workshop 6 “KOM Gelderland successen”

KOM Gelderland Anne ten Barge, projectleider van KOM Gelderland, vertelt over succesvolle samenwerkingen en producten van KOM Gelderland. Hoe start je deze op, waar moet je opletten en hoe zorg je voor verduurzaming? Je krijgt inzage in projectvormen, financieringen en toekomstige plannen.

 

Presentatie “En…wat nou?”

PluBo is een theatergroep voor spelers met een verstandelijke beperking. Maar wat betekent ‘beperkt’ eigenlijk? Het is een relatief begrip. De praktijk leert dat beperktheid ook iets onbeperkts in zich heeft. Dit leidt tot theater met een heel eigen karakter.

De thuishaven van PluBo is de Lindenberg (KOM Nijmegen) en dit zorgde al voor diverse voorstellingen met partners die tevens actief zijn binnen deze locatie. PluBo is steeds op zoek naar samenwerking tussen mensen met en zonder handicap. “En….wat nou?” is een voorstelling die op 1 mei 2015 op het Kwartiermakersfestival Nijmegen in première is gegaan. Vandaag een compilatie van de hoogtepunten!

 

Kosten en aanmelden

Je kan je aanmelden door een mail te sturen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. met daarin de vermelding van de organisatie die je vertegenwoordigt en je functie. De kosten voor deze dag zijn € 12,50 inclusief koffie(en/of thee) en de lunch.